5 tips als je van plan bent om in Zuid-Frankrijk te surfen.

Geschreven op 10/02/2020

Stranden en kustlijnen zo ver als het oog kan zien, gezellige surfdorpjes en golven zowel voor beginners als gevorderde surfers. In de zomer kiezen dan ook heel wat surfers om de Franse kust op te zoeken. Of je nu Lacanau, Mimizan of Biscarrosse opzoekt, er zijn enkele zaken die je zeker moet onthouden vóór je de golven trotseert.

1. LET OP SURF VEILIGHEID


Aan de Franse kust is het heel duidelijk wanneer je wel of niet kan surfen. Ook de exacte plek waar het veilig is om te surfen staat zeer duidelijk aangeduid. Dit is waar je op moet letten:
– Met blauwe vlaggen zullen de Franse redders een zone afbakenen waarbinnen het veilig is om de zee in te gaan. Als er geen redders op het strand zijn, mag je ook de zee niet in.
– Hangt er een rode vlag aan de redderspost? Dan is zowel zwemmen als surfen verboden.
– Hangt er een oranje of gele vlag? Dan is er heel wat stroming of ander gevaar. Ga zeker niet alleen het water in en vraag gerust even aan de plaatselijke crew waar het veilig is.
– De groene vlag betekent dat er geen grote gevaren aanwezig zijn. Je bent dan vrij om de zee in te gaan.

Zorg dat je ook heel bewust bent van je eigen kwaliteiten op een surfplank. Als er heel hoge golven verwacht worden en je hebt nog nooit op een surfplank gestaan, is het misschien toch veiliger om deze sessie over te slaan.

 

2. VOLG DE SURFETIQUETTE

Hou deze zaken in het achterhoofd of schrijf ze ergens op. Zo is het voor iedereen even veilig en leuk.
– Informeer je steeds over de surfcondities bij redders of Flowtrack crew.
– Smeer je steeds goed in voor je gaat surfen.
– Je bent niet alleen in het water. Hou dus rekening met de andere surfers.
– 1 surfer per golf. Je mag natuurlijk samen met je vrienden wel eens golf nemen maar hou altijd voldoende afstand.
– Bescherm altijd eerst je hoofd als je valt.
– Luister naar je lichaam. Surfen is een intensieve en vermoeiende sport. Combineer alcohol ook nooit met surfen.
– Draag zorg voor het materiaal en sleep je board niet over de grond.
– Ga nooit alleen surfen. Als er niemand in het water is, is daar meestal een goede reden voor.
– Laat geen afval achter op het strand en neem het mee als je het tegenkomt.

 

3. ZOEK GELIJKGESTEMDE ZIELEN

Ben je iemand die graag het land doortrekt met een groepje vrienden, dan zijn hier ook heel wat communities voor op social media om nieuwe mensen te leren kennen die samen met jou ‘vanlife’ willen beleven. Wil je dan weer heel veel nieuwe mensen leren kennen, je surfskills bijschaven en in een hele gezellige omgeving terecht komen, dan zijn surfcamps iets voor jou. Surfcamps zijn de laatste jaren aan het evolueren naar meer en meer Glamping formules. Zo hoef je surfkampen dus zeker niet meer te associëren met kleine oncomfortabele tenten.

Het 18+ surfkamp in Biscarrosse is een ideaal voorbeeld van hoe Glamping en surfkampen combineren tot een ideale, avontuurlijke vakantie.

 

4. ACTIVITEITEN NAAST HET SURFEN

Iedere dag fantastische golven hebben is een utopie, waar je ook gaat surfen. Zorg er dan ook voor dat je een bestemming kiest waar de randactiviteiten minstens even leuk zijn. De meeste surfcamps kiezen plekken die veel meer te bieden hebben dan enkel het surfen. Ons surfkamp in Biscarrosse heeft dan ook op vlak van avontuur, cultuur en muziek heel wat te bieden.

 

5. HEB VOORAL PLEZIER

Surfen kan 1 van de zaligste sporten zijn als je het juist aanpakt. Als je nog nooit gesurft hebt is het altijd beter van eerst even les te volgen zodat je de basics onder de knie hebt. Verwacht ook niet dat je vanaf dag 1 zotte tricks gaat kunnen. Neem je tijd om elke stap goed aan te leren en geniet vooral ook van de periode dat je het nog niet goed kan (Vaak zal je dan nog het hardste lachen).

 

Wij zijn er zeker van dat je aan de hand van deze tips een fantastische surfervaring tegemoet gaat.
Ben je geïnteresseerd om mee te gaan met een surfkamp? Check dan zeker even het aanbod op onze website

 

Relevante artikels:
– Crew van de maand: Surfcoach Lise
– Waarom een Flowtrack tipi ideaal is voor jouw surfvakantie